Poseidonin temppeli

Aika ajoin saan jostakin asiasta päähänpinttymän, joka ei jätä rauhaan ennen kuin olen selvittänyt asian. Parin viime päivän ajan olen hautonut mielessäni ao. rakennuksen historiaa ja tarinaa. Veneilimme Isossa Vasikkasaaressa sijaitsevan temppelin ohi viimeksi pari päivää sitten matkallamme Espooseen. Kävimme Suvisaariston sillan kupeessa kahvilla ja jäätelöllä jatkaaksemme matkaa hetkisen päästä lettukesteille lähistölle.


Erik Allardtin Poseidonin temppeli Espoon edustalla Isossa Vasikkasaaressa.

Koko alkukesän ja -kevään aikana emme ole juuri veneilleet. Laskimme veneen tavallista myöhemmin vesille ja alkukesä oli kolea sekä sateinen. Kesäkuun lopussa lapissa satoi lunta ja räntää. 

Edellisperjantaina olin toista kertaa koko kesän aikana veneilemässä. Lähdimme töiden jälkeen kohti Sipoon Kaunissaarta, jossa yövyimme, grillasimme ja saunoimme (salaa). Seuraavan päivän saaren ympärikulku ja seikkailut kallioilla sekä metsässä kävivät kuntoilusta. Hämmästelin jälleen kerran kymmeniä, pysyviä telttarakennelmia. Keitä ovat nuo koko kesän telttailijat?

Pysyvämpää telttailua Sipoon Kaunissaaressa.
- - -

Mutta palataan vielä tuohon pakkomielteeseen. Tiesin, että olen lukenut temppelin historiasta Helsingin Sanomien kuukausiliitteestä. Muistikuvani oli niin vahva, että ajattelin ettei artikkelin julkaisusta voi olla kauaakaan aikaa. Selailin edellisiltana kotoa löytyvät vanhat kuukausiliitteet, mutta niistä ei löytynyt mitään aiheeseen viittaavaa. 

Tänään töiden jälkeen tein muutamia hakuja netissä ja yhtäkkiä tajusin, että olin lukenut temppelin tarinan Helsingin Sanomien Sisäänkäynti-nimisestä artikkelisarjasta, joka esitteli poikkeuksellisia suomalaisia koteja, kesäpaikkoja, toimistoja ja kirkkoja seitsemän vuoden ajan (v. 2001 - 2007). Sami Sykön tekstittämään ja Jaanis Kerkisin kuvaamaan kirjaan Sisäänkäyntejä ainutlaatuisiin koteihin, huoneisiin ja huviloihin on koottu sarjan kauneimmat ja kiinnostavimmat sisätilat. 

Selvitin tänään mistä saisin kirjan käsiini ja kävin lainaamassa sen Roihuvuoren kirjastosta. Visiitti oli ensimmäinen tuohon piskuiseen kirjastoon. Jos et tiennyt, sieltä löytyy laaja valikoima lainattavia urheiluvälineitä.

Sykkö kertoo Sisäänkäyntejä -kirjan alkusanoissa seuraavaa: "Jos jotain olen seitsemän vuoden aikana oppinut, niin se, ettei koti tai kesäpaikka ole koskaan vain asunto. Se on myös kertomus ihmisistä, jotka siellä asuvat". 

- - -

Kreikkalainen temppeli doorialaisine pylväineen Isossa Vasikkasaaressa Espoon edustalla pistää  silmään poikkevuudessan niin, ettei voi olla miettimättä sen tarinaa. Mistä se on tullut ja mitä se pitää sisällään?

Ns. Poseidonin temppelin rakennutti 1800-luvulla kunnallisneuvos ja pankinjohtaja Abel Landén vävylleen Ivar A. Heikelille luultavasti siksi, että hän oli kreikan kielen professori. Tuohon aikaan kreikkalaisen temppelin rakennuttaminen oli merkki varakkuudesta. 

Nykyisin temppeli toimii kalastusmajana ja sen on perinyt kuuluisa sosiologi Erik Allardt. Hänen kirjaansa "Sosiologia I" olen minäkin aikoinaan lukenut yliopistossa kurssikirjana. Menneinä vuosina temppeli oli hänen työhuoneensa. Kirjassa Allardt kertoo, että hänen suvussa jo neljä sukupolvea on tehnyt töitä rakennuksessa. Sisältä huvimaja on sisustettu yksinkertaisesti maalamattomilla puuhuonekaluilla ja takaseinällä roikkuvalla Poseidonia esittävällä maalauksella. Valoa tulee ainoastaan oviaukosta. Kalliolle rakennetun temppelin ulkopuolelta on varmasti kiva seurata ohikulkevia veneitä ja ohikulkevista veneistä on jännää ihmetellä tuota poikkeuksellista huvimajaa.

Kommentit

  1. Olen temppelin ohi monta kertaa "ajanut" ja miettinyt käyttääkö sitä kukaan. Koskaan en ole liikettä nähnyt, mutta voi olla että olen osunut väärään aikaan. Silmään pistävä näky, etten sanoisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, vähän samat kokemukset tuon läsnäolon suhteen eli en muista itsekään nähneeni elämää tuon erikoisen temppelin äärellä. Toisaalta viime vuosien veneilyt ovat painottuneet kyllä Itä-Helsingin edustalle.

      Poista
  2. Kävelin jäätä pitkin temppelin luo. Valitettavasti ei päässyt kurkistamaan sisälle. Kesällähän ei sinne yksityisalueelle ole asiaa. Hieman rapistunut mutta erikoinen ja miellyttävä lähietäisyydeltäkin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit